er tilføjet til kurven.

Vi ønsker jer Et Grønt Nyt År

Højbedshaven, byhaver.dk

Hermed en hilsen om et spirende, grønt og sundt Nytår 2019, hvor vi skal dyrke, høste, spise og kompostere endnu mere.

Det har været et forrygende 2018. Tak til alle som er med til at udbrede kendskabet til bokashi – tak for nye netværk og relationer som giver inspiration og glæde.


Hvad skete der i 2018?

Vi har samarbejdet med Komposten.info alias Nynne Juul og Clara Sølvsten, som har sat gang i projekter med Bokashi Storskala. Det har fyldt meget i 2018.

Clara Sølvsten og Nynne Juul har igennem deres ihærdige og vedholdende arbejde formået at få Fødevarestyrelsen til at tilføje en ny regel for kompostering i mindre enheder som f.eks. en mindre landsby, en festival, en boligforening, en ø osv.  Se Fødevarestyrelsens hjemmeside med den nye regel  om Kompostering i små samfund.

De har lavet projekter med bokashi i byhaven på Aarhus Ø, Northside Festival, den grænseløse Festival på Djursland og på en højskole. Utrættelige og fuld af godt humør har Nynne og Clara skabt opmærksomhed omkring hvad bokashi kan.

Foruden det, så har jeg holdt foredrag om bokashi i Gallo Gartneriets have, på Færøerne, i Herning til Food Expo, i Dome of Visions for KIC Nordic.

Jeg har skrevet en artikel til Haveselskabets magasin Haven. Og der har været en flot artikel og video om Bokashi i Isabellas.dk.

Madaffaldet er en vigtig ressource, som kan bringes tilbage i kredsløbet. Ved at bruge bokashi-metoden, kan det nemt og enkelt genbruges og opgraderes til et kvalitetsprodukt i form af gødning til planter og almen jordforbedring. I stedet for at sende madaffaldet til forbrænding i et biogasanlæg, er det langt mere miljøvenligt at omsætte det på stedet og bruge det som plantegødning. Læs også blodindlægget Start en klimavenlig byhave.

Heldigvis er vi ved at genopdage værdien af organisk materiale til dyrkning i haven. Kompost har fået en ny vægtning i samtidens havebrug. En inspirationskilde, til netop det at bruge kompost i haven, er Sara Bäckmo fra Sverige. Hun har ingen husdyr og bruger udelukkende organisk materiale til at nære sin jord – bla. bokashi, jorddække, guldvand, brændenældegødning, grøngødning og vækstfølge. På sin blog fortæller hun hvordan.

Til slut vil jeg nævne at det svenske akademi udvalgte bokashi til at være et af de nye ord i 2018. Ny-ordslisten har været præget af udviklingen i den digitale teknik og interessen for bæredygtighed og sundhed. Bokashi kommer fra det japanske og betyder fermenteret organisk materiale.

“Der er så meget godt i vente.” Vi glæder os til 2019.

Højbed i september. Byhaver.dk

Skriv en kommentar