er tilføjet til kurven.

Udnyt pladsen i din have til bokashi

Bokashi i lerpotter. Se Byhaver.dk's blog

Der er tidspunkter i løbet af sæsonen, hvor haven er fuldstændig dækket af afgrøder og blomstrende stauder. Trods det, er det stadigvæk muligt at tilføre næring til bedene.

Planterne står side om side og der er ved at være tætpakket i bedene – ingen ledig plads til at grave i. Måske ønsker du ikke at grave i din jord, men vil hellere lave fladekompostering og jorddække. Jeg har med succes forsøgt at bruge lerpotter. Lerpotter passer perfekt til den lille have. Hvis du har meget store højbede, kan du også grave en fodertønde eller kompostbeholder uden bund ned i højbedet. Den har låg og bokashi kan tilføres ovenfra løbende. Huske altid at blande bokashi med jord og afslut med at tildække med jord. Men her vil jeg fortælle en krukkerne, som både er dekorative og giver rigtig god mening i højbed og have.

Bokashi i lerpotter
Bokashi i lerpotter
Bokashi i lerpotter

Fyld potten med en blanding af bokashi (fermenteret madaffald) og jord. Vend den på hovedet i bedet mellem planterne og så går omsætningen i gang. Pottens størrelse skal du tilpasse den plads der er.

Er der meget lidt plads, bruger du små potter og hvis der er  god plads – som på fotoet – en noget større potte. Du kan have mange små potter fordelt i bedene.

Bokashi i krukke

Om efteråret og vinter går omsætningen langsom og når temperaturen falder under de 5 grader går den helt i stå. Så snart temperaturen stiger igen, vågner mikroorganismerne op og fortsætter deres arbejde sammen med regnorme, bænkebidere, tusindben omfl. små og store dyr som er med til at forbedre jorden og omsætte det organiske materiale.

Bokashi’en er meget stærk/sur når den graves i jorden fra Bykompostspanden. I løbet af 14 dage i jorden bliver den mere som jordens pH. Derfor skal bokashi’en altid blandes godt med jord, sådan at jordens egne mikroorganismer kan være med til at omsætte bokashi til bokashikompost. Når du putter bokashi’en blandet med jord i en potte, har den ikke nærkontakt til planternes rødder. Den omdannes i stedet langsomt, inden den bliver næring for planterne.

Se foto: Ca 1,5 måned senere. Madaffaldet er blevet mere og mere omsat trods faldende temperaturer. Denne potte blev sat i sensommeren. Der har dannet sig mykorrhiza og et godt lag jord på toppen. Denne potte nærer bladsellerien i bedet og måske planter længere væk. Mykorrhiza som er en symbiose mellem en plante og en svamp, hvor svampen leverer bla fosfor til planten og planten sukker til svampen. Med mykorrhiza svampen bliver planternes rodnet op til 9 gange større. Dvs. at også planter, som står længere væk, kan hente næring fra potten med bokashi.

Topdressing

En anden måde at anvende sin bokashi i løbet af sommer og sensommer, hvor planternes vækst er på sit højeste, er jordfabrikken. I jordfabrikken producerer du løbende bokashikompost, som du kan bruge som topdressing i dine bede. Når du laver jordfabrik i løbet af sommeren, kan den roligt placeres udendørs – gerne overdækket – så den ikke bliver våd i regnvejr. På grund af de høje temperaturer går omsætningen hurtigt. Har du boret huller i bunden af din plastikbeholder eller lavet et højbed som har jordkontakt så vil ormene strømme til og sørge for, at du får den fineste bokashikompost.

Læs mere om jordfabrikker:

Jordfabrik i udhuset og i haven

Hvad er en jordfabrik?

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar