er tilføjet til kurven.

Sara Bäckmo viser hvor hurtigt bokashi bliver til jord

Sara Bäckmo laver bokashi

Sara Bäckmo bor i Sverige. Hun er journalist og blogger om det at dyrke sin have og være selvforsynende.

Sara Bäckmo’s familie producerer 15 liter madaffald daglig og det bliver til 1800 liter pr år. I stedet for at bruge tid og kræfter på at omsætte det i en konventionel komposteringsproces, har Sara valgt at lave bokashi. Den metode giver hende lige netop den næringsrige jord hun skal bruge til at dyrke sine afgrøder i.

Her viser hun, hvor hurtigt bokashi (det fermenterede madaffald) omsættes i jorden – på kun 4 uger.

Det madaffald, som var blødt, da du smed det i spanden, er også det madaffald, som omsættes hurtigst. Madaffald som avocadoskaller, avocadosten, knogler og æggeskaller omsættes meget langsomt. De dukker op igen og igen, når du graver i jorden. De kan fjernes, hvis de generer af æstetiske årsager. Planterne er ligeglade og de næres ved den gode bokashi-jord, som danner basis for stærke og modstanddygtige afgrøder.

Når det er varmt – sommer, forår – så går omsætningen hurtigere. Er det koldt – efterår, vinter – så går det langsomt. Når bokashi’en kommer i jorden, er den meget sur. Efter ca. 14 dage i jorden stiger pH til omkring 6 til 7 som svarer til jordens egen pH.

Det er, når pH ligger mellem 6 og 7, at det bliver til bokashi-kompost. Og nu er næringen tilgængelig for planterne. Planterne er ligeglade med, hvordan det ser ud. De går efter den næring som nu er tilstede. Ligesom alle de mange orme som oftest kommer helt af sig selv.

Processen er denne:

  1. Bokashi laver du ved at fermentere dit madaffald i bokashi-spanden. Det tager 14 dage fra den er fyldt. Det er en delvis omsætning med frigivelse af mange næringsstoffer som allerede i spanden bliver plantetilgængelige.
  2. Herefter graves din bokashi i jorden. I jorden bliver bokashi indenfor 14 dage til bokashi-kompost – pH 6-7. Bokashi-kompost indeholder stadigvæk synligt madaffald, når du graver i jorden. Det kan tage omkring 4 uger om sommeren og meget længere om  vinteren før bokashi er blevet til muld.
  3. Bokashi-jord er den jord, som er 90% formuldet og der kun er meget få madrester tilbage eller ingen madrester overhovedet.

Tips til at fremskynde processen

  1. Findel dit madaffald før du fermenterer det i spanden.
  2. Hvis du ikke har lyst til at stå og findele det før fermenteringen, så vil jeg anbefale, at du findeler det med spaden, når du har hældt det i jorden og før du dækker det med jord.
  3. Sørg for at blande din bokashi fra spanden godt med jord. Det kan du evt. gøre i en murerbalje eller en trillebør. Hæld bokashi i murerbaljen tilsæt jord og bland. Derefter kan du hælde blandingen i en rende i jorden eller i jordfabrikken. Findel med spaden. Til slut dæk med jord.
  4. Dæk jorden af med fiberdug eller jorddække. Dermed holder du på fugtigheden i jorden og mikroorganismerne arbejder effektivt, når der er fugtighed og varme.
  5. Undgå at grave i det den første måned efter du har dækket det til – især om sommeren. Efterår og vinter skal du bare lade det være indtil foråret kommer.

Skillnadens Trädgård er en køkkenhave i Småland og er ret kendt i Sverige – ikke så meget i Danmark. I haven har Sara Bäckmo opdyrket en 450 m2 stor grøntsagshave for at undersøge, hvordan en almindelig parcelhushave kan bruges til at dyrke grøntsager til eget forbrug. Ca. seks måneder af året er familien på 6 personer selvforsynende med grøntsager.

Filmen er produceret af Sara Bäckmo for LRF Media. Læs mere på www.skillnadenstradgard.se som er den mest læste haveblog i Skandinavien eller følg med på Sara Bäckmo’s videoblog på engelsk.

LAV DIT EGET FORSØGSLABORATORIUM

Dit eget bokashi laboratorium

Du kan også lave dit eget lille forsøgslaboratorium med bokashi. Du skal bruge et eller to glas, noget jord og frisk bokashi fra spanden. Nu lægger du jord i bunden af glasset, et lag bokashi og ovenpå igen noget jord. Skriv evt. dato på glasset og marker hvor bokashien er. Nu kan du holde øje med, hvordan bokashi forvandler sig til jord. Når glassene står indendøre ved stuetemperatur går det hurtigere, end når de står udenfor. Skal de stå udenfor, er det en god ide at lægge et viskestykke over åbningen eller et løst låg. Jorden skal kunne ånde. God fornøjelse.

KOM I GANG MED BOKASHI

Skriv en kommentar