er tilføjet til kurven.

Sara Bäckmo viser hvor hurtigt bokashi bliver til jord

Sara Bäckmo laver bokashi

Sara Bäckmo bor i Sverige. Hun er journalist og blogger om det at dyrke sin have og være selvforsynende.

Sara Bäckmo’s familie producerer 15 liter madaffald daglig og det bliver til 1800 liter pr år. I stedet for at bruge tid og kræfter på at omsætte det i en konventionel komposteringsproces, har Sara valgt at lave bokashi. Den metode giver hende lige netop den næringsrige jord hun skal bruge til at dyrke sine afgrøder i.

Her viser hun, hvor hurtigt bokashi (det fermenterede madaffald) omsættes i jorden på kun 4 uger.

Det madaffald, som var blødt, da du smed det i spanden, er også det madaffald som omsættes hurtigst. Madaffald som avocadoskaller, avocadosten, knogler og æggeskaller omsættes meget langsomt. De dukker igen og igen op, når man graver i jorden. De kan fjernes, hvis de generer af æstetiske årsager. Planterne er ligeglade. Det nyder godt af den næringsrige bokashi-jord, som danner basis for stærke og modstanddygtige afgrøder.

Når det er varmt – sommer, forår – så går omsætningen hurtigere. Er det koldt – efterår, vinter – så går det langsomt. Når bokashi’en kommer i jorden, er den meget sur. Efter ca. 14 dage i jorden stiger pH til omkring 6 til 7 som svarer til jordens egen pH.

Skillnadens Trädgård er en køkkenhave i Småland og er ret kendt i Sverige – ikke så meget i Danmark. I haven har Sara Bäckmo opdyrket en 450 m2 stor grøntsagshave for at undersøge, hvordan en almindelig parcelhushave kan bruges til at dyrke grøntsager til eget forbrug. Ca. seks måneder af året er familien på 6 personer selvforsynende med grøntsager.

Filmen er produceret af Sara Bäckmo for LRF Media. Læs mere på www.skillnadenstradgard.se som er den mest læste haveblog i Skandinavien eller følg med på Sara Bäckmo’s videoblog på engelsk.

Skriv en kommentar