er tilføjet til kurven.

Bokashi til varmekomposten

En jordfabrik er hele året rundt – sommer og vinter – et sted hvor du kan omsætte din bokashi til bokashijord. Her kan du lave din bokashikompost sådan at den bliver klar til brug i potter, topdressing og som nærende kompost i dine højbede under buske og træer omm. Jordfabrikken er særligt nyttig om vinteren og om sommerenI løbet af vinteren kan jorden være hård af frost og svær at grave i og om sommeren er jorden dækket af planter.

Jordfabrik om vinterenEn jordfabrik er det sted hvor du vil lave bokashi-jord uden at du vil plante i den. Jordfabrikken minder om din kompostbunke eller den grønne kompostbeholder fra kommunen men fungerer efter helt andre principper. 

Jeg har en jordfabrik stående i udhuset og den er kilden til en fantastisk kompost, når foråret kommer. Når jeg har brug for kompost så henter jeg komposten i min jordfabrik. Den fungerer som en lille kompakt, bærbar kompostbeholder.

I sommermånederne vil mange gerne bruge al plads i haven til at dyrke frugter, grøntsager og blomster, og det kan være svært at finde et sted at grave sin bokashi i jorden. Så derfor er jordfabrikken en stor hjælp.

Hvordan laver jeg en jordfabrik?
Du skal bruge jord, en beholder/container, et udvalgt sted i din have/skur/kælder/indendøre, dit fermenterede madaffald (bokashi) og evt. en pressenning eller anden form for afdækning med regn.

For at kunne lave bokashi-jord i en jordfabrik har du brug for jord. Det kan være jord ude fra haven, fra terrassekrukker eller fra stueplanterne f.eks. gammel pottemuld. Gammel pottemuld fra stueplanter, tomatplanter eller altanplanter får nyt liv og bliver frisk og næringsrig igen når du tilsætter bokashi. Du kan også købe den billigste jord i et havecenter eller i supermarkedet.

Bykompostspanden tømmes for bokashiEn jordfabrik udenfor kan være et højbed lavet af f.eks. pallerammer, en større overdækket eller lukket container, en gammel kompostbeholder (f.eks. den koniske i grøn plast og gerne med metalbund) eller bare et hjørne i haven. Herfra kan du hente din næringsrige bokashi-jord i spande eller med trillebør, når den skal bruges som jordforbedring i køkkenhaven, blomsterhaven, under frugttræer og bærbuske .

Det er vigtigt, at den udendørs bokashi-jord er dækket med en vandtæt presenning, sådan at al næring ikke bliver skyllet ud af jorden igen. Hvis presenningen er sort, så kan det være en god ide at dække den med en hvid fiberdug, sådan at solen ikke varmer bokashi-jorden for meget op. Risikoen er at de gode mikroorganismer dør.

Et overdækket kompostskur er optimalt til at kompostere bokashi i, fordi her er jorden beskyttet mod regn og sol. Skuret er lukket til alle sider. En af siderne skal helst have løse brædder som kan fjernes ved behov som i en almindelig kompostbeholder. Det er et ‘wish to have’ men ikke et ‘must have’. Mindre kan også gøre det.

Bokashi i jorden. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Hvordan gør jeg  i praksis ude i haven?

Lagring af bokashi i en dyb rende:

  1. Grav en rende på f.eks. 30 til 60 cm bredde og dybde.
  2. Fyld bokashi i, fyld 10 cm jord over.
  3. Kan dækkes med tæt og mørk presenning eller lign. som beskytter mod regnvand. Indtil der skal lægges et nyt lag. Bygges op som en lagkage – lag på lag.

Det samme gælder når du laver en bokashi-mile. En mile graves bare ikke ned i jorden men lægges ovenpå jorden. Lag på lag og afdækning med presenning mod lys og regn.

Det er vigtigt at lade det hele være indtil processen er færdig. Begynder du at rode i det, for at se hvordan det går, kommer der ilt til og der frigives straks kulstof og måske endda metan. Kul binder meget hurtigt til ilten i luften. Derfor er det vigtigt, at du lader det hvile indtil processen er færdig. Om efterår, vinteren eller forår kan det tage 8-12 uger og om sommeren kun 4 uger.

Jordfabrik

Hvordan laver jeg bokashi-jord i en container?

  1. Find en god størrelse container som er lavet af et materiale der egner sig til opbevaring af jord – en stor plastikkasse, spande, baljer etc. Husk at jord er meget tungt. Gør op med dig selv om det er en container, som skal kunne flyttes og hvor meget du er i stand til at løfte. Det bedste er at finde en plads, hvor den kan blive stående. Plastikkasser med låg som kan stables er også en mulighed og er pladsbesparende.
  2. Tag nogle gamle aviser eller pap og læg det i bunden. Det vil kunne suge overskydende væde. Den rette fugtbalance er afgørende for et godt resultat. Når man laver bokashi-jord skal der være et godt dræn. Alternativt kan du bore huller i bunden af containeren, så vil havens orme have fri adgang og være med til at lave en super næringsrig jord.
  3. Ovenpå aviser/pap lægger du et lag med jord – i et 5 til 10 cm tykt lag. Hvis det er muligt, så find noget rigtig godt og sund havejord som er fyldt med liv – orme og mikroorganismer.
  4. Ovenpå jorden tømmer du spanden med bokashi – laget er 5 til 10 cm. Hvis bokashi’en er med store grove stykker, kan du tage en spatel som du findeler stykkerne med. Selve fermenteringen har gjort madaffaldet blødt. Derfor er det nemt at findele. Findelingen gør at processen er hurtigere og mere effektiv.
  5. Bland bokashi’en godt med jord.
  6. Derefter dækkes bokashi’en med jord ca 5 til 10 cm. Det hele er nu en semianaerob proces dvs. delvis med ilt som er tilstede i jorden. Ved nedbrydning af organisk materiale, benytter langt de fleste bakterier i jorden ilt (Aerob nedbrydning).
Jordfabrik i kasser
Jordfabrik i kompostbeholder

Nu kan du tømme din spand i containeren hver gang den er fyldt og fermenteret færdig. Stille og roligt laver du nu en container fyldt med næringsrig bokashi-jord.

Står containeren et sted hvor det kan regne ned i den, dækkes den med et løstsiddende låg eller en presenning. Har du en gammel kompostbeholder i haven, så egner den sig perfekt til en jordfabrik.

Om vinteren kan der nemt gå 2 mdr. måske mere, før din bokashi-jord er klar til brug.

Skal du bruge jord til f.eks. potteplanter indenfor kort tid i vinterperioden, er det en god ide at sætte beholderen i en varm kælder.

Du kan også gøre potter klar til foråret med jord og bokashi, dvs. 1/4 jord, 1/4 del bokashi og 2/4 dele jord. Du kan vælge at så direkte i dem. Når frøene er spiret og har fået rødder er bokashi’en ikke mere sur og er nu god næring for dine planter. Står potterne direkte på jorden kan orme komme til og være med til at øge omsætningen af bokashi og dermed producere kostbar næringsrig jord til planterne.

kompostbeholder som jordfabrik
kompostbeholder som jordfabrik

Join the discussion 16 kommentare

Skriv en kommentar