er tilføjet til kurven.

Med bokashi får du mange regnorme

Dejlig bokashi jord lavet i en kasse

Efter at jeg tilsætter bokashi til bedene, er der kommet markant flere regnorme i byhaven og det giver straks succes, når man vil dyrke egne afgrøder.

Mange regnorme er tegn på en sund jord. De er eksperter i at blande almindelig jord med organisk materiale og lave kompost. For at regnormene gider bo i jorden, skal der være føde tilstede som f.eks. bokashi. Det er lidt som at holde husdyr. De skal fodres og gerne tilses om de har det godt. Orme elsker kalk som fremmer deres fordøjelse. Ormene har brug for ilt og lidt fugtighed og så må temperaturen gerne være mere end +5 grader celsius.

Store regnorme fra bladkompostHvis bare en af disse vilkår ikke er tilstede så trives regnormene ikke og forsvinder.

Men ormene elsker også bokashi. Der, hvor du tilsætter bokashi til din jord, vil du opleve at regnormene strømmer til. Husk at dække jorden med græsafklip, blade, tang o. lign. materiale. Jorden må aldring være bar. Dette er også med til at bevare fugtigheden som ormene trives i.

Efter at jeg tilfører bokashi til min have, så trives planterne godt. Nu har jeg endelig fået en god muldjord med en række gode egenskaber – takket være bokashi og de mange regnorme.

Tjek din muldjord om den har følgende egenskaber

– let krummestruktur dvs at nu er der ved at være balance mellem  jord og organisk materiale.

– højt antal af  mikroorganismer og regnorme gør strukturen stabil.

– muld/humus – og det betyder rigeligt med organisk materiale i jorden –  fastholder vandet og gør det tilgængeligt for rødderne og dermed behøver jeg ikke vande så ofte.

– ved et  højt indhold af humus udvaskes næringen ikke så nemt og kommer nu planterne til gode og ikke grundvandet.

– en god muld gør planter mere modstandsdygtige overfor angreb af skadedyr.

Foto: Ovenstående foto er muldjord som er baseret på sidste års nedgravning af bokashi.

regnorme

Skriv en kommentar