er tilføjet til kurven.

Bladkompost med EM

Jeg indsamler store dele af havens blade for at lave blad-bokashi – et godt jordforbedrings-supplement til haven udover den bokashi jeg laver af mit madaffald.

Det er egentlig meget enkelt. Bladbokashi kan laves på flere måder.

Man skal bruge – foruden blade – sorte plastiksække eller en beholder af hårdplast, fermenteret madaffald eller kompostgær eller have- og jordaktivator og evt. noget meget fint stenmel.

Blade har jeg nok af på grund af de mange løvtræer og buske i haven. Har du ingen blade så spørg om du må få nedfaldne blade fra f.eks. din boligforening eller naboen. Mange kører deres nedfaldsblade fra haven eller fra parkanlæg på genbrugsstationen og det er et stort spild. Så hellere lave en næringsrig bokashi-jord af bladene.

Bladkompost med EM
Bladkompost med EM
Bladkompost med EM

Bladbokashi med kompostgær

Jeg putter bladene i en sort plastiksæk (plastiksækken med gerne være lavet en kraftig plast eller jeg bruger to sække) og blander dem med kompostgær. Jeg kunne også have sprayet dem med EMIKO Jord- og haveaktivator. Både kompostgæren og den flydende jord- og haveaktivator indeholder de Effektive Mikroorganismer.

Stenmel

Stenmel (Urgesteinsmehl) som er fintformalet – nærmest som pulver – og som egner sig til jordforbedring sammen med de Effektive Mikroorganismer og bokashi.

Jeg har valgt at tilsætte fint stenmel. Det kan mikroorganismerne godt lide fordi det giver dem en større flade til at øge deres antal på. Bladene bliver til bokashi svarende til når man laver bokashi af sit madaffald.

Til sidst slår jeg en knude på sækken for at sikre at bladene opbevares luftæt. Selve fermenteringen kan begynde.

Nu er det bare om at vente til foråret og så er blad-bokashi’en klar.

Bladbokashi med fermenteret madaffald

Du kan du også lave blad-bokashi ved at tilsætte dit fermenterede madaffald. Det vil have samme effekt. Du tømmer din spand ned i sækken med blade og blander det hele godt. Dækker godt af med blade og binder en knude på sækken og sætter den til fermentering så den er klar til foråret. Står sækken udenfor på jorden kan det være en god ide at lave et par huller i bunden, så ormene kan komme ind og hjælpe til med omsætningen.

Jordfabrikken

Blade kan også bruges vinteren over som erstatning for jord i jordfabrikken. Dvs. at du tilsætter overvejende blade og bare en lille smule jord.

Blade
Bladkompost med bokashi
Bladkompost

Læs mere om Jordfabrikker

Læs mere om Jeg har lige købt et Starter Kit

Læs mere om Kompostgær

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar