Kompost-gær

Kompost-gær

Kompost-gær (Bokashi-klid) som fremstilles af bokashidenmark.dk er en blanding af hvedeklid og melasse som er beriget med en blanding af miljøvenlige mikroorganismer (mælkesyrebakterier, gær, fotosyntetiske bakterier, Aktinobakterier og enzymatisk aktive svampe). Efter en fermentering i lufttæt miljø bliver det efter 3-6 uger til kompost-gær.

Disse mikroorganismer kaldes EM® som står for Effektive Mikroorganismer®. Mikroorganismerne hver i sær er ikke noget nyt. De har altid været der. Men denne særlige sammensætning af mikroorganismerne som kaldes EM® blevet udviklet af professer Dr. Terua Higa i 70’erne og 80’erne.

Kompost-gæren starter en fermentering i den lukkede Bykompostspand. Mikroorganismerne arbejder bedst i iltfattigt miljø. Fermentering/syrning betyder at noget bliver omdannet, nedbrudt i et iltfattigt miljø ved hjælp af mikroorganismer.

I forbindelse med fermenteringen tilbageholdes alle de essentielle næringsstoffer som kvælstof, vitaminer og mineraler som ellers ville gå tabt i en forrådnelsesproces. Fermenteret organisk affald, bokashi,  kan bruges som første klasses kompost.

Kompost-gær drysses ud over madaffaldet

Fermenteringen

Fermenteringsprocessen er en naturlig proces af organisk affaldsnedbrydning ved hjælp af mikroorganismer. Tilføj kompost-gær til kompostspanden en gang om dagen sammen med dit madaffald. Det er sådan du laver bokashi.

Fermenteringen er optimal ved stuetemperatur.

Står spanden køligt for eksempel på terrassen i det sene efterår/vinter vil gæringen gå i stå. Flytter du Bykompostspanden indenfor i varmen vil den starte op igen.


Opbevaring

Husk at kompost-gær er en ferskvare og bør opbevares lufttæt, mørkt og køligt.

Madaffald bliver til bokashi i Bykompostspanden