I forbindelse med gæringen får du tre nye produkter:
•    En næringsrig flydende plantegødning.
•    Grundlaget for 1. kvalitets kompost.
•    En naturlig og miljøvenlig afløbsrens.

Eksempler på brug af gæringsvæske:
1. Ufortyndet kan den anvendes som afløbsrens.
2. Fortyndet med vand 1:200 kan den bruges som flydende plantegødning.

Gæringsvæske

Gæringsvæsken

Gæringsvæsken er en klar, tynd væske med en let syrlig lugt. Hvis affaldet eller gæringsvæsken har en stærk forrådnelseslugt, så er det tegn på at noget er gået galt i gæringsprocessen.
 Sørg altid for, at du har tilføjet den anbefalede mængde af kompost-gær. Hvis der ikke er nok kompost-gær eller hvis det tilsættes uregelmæssigt, er gæring ikke mulig, og affaldet vil begynde at rådne.

Gæringsvæsken er en fantastisk flydende gødning til stueplanter og haveplanter. Den fortyndes enten 1:100 eller 1:200 med vand. Den er holdbar i 24 timer. Enten kan du anvende den  straks eller sætte låg på og gemme den i køleskabet. Væsken skal anvendes indenfor et døgn når den står i rumtemperatur. Hvis den står i køleskabet holder den 3 til 4 dage. Det kan lugte lidt, når du vander med gæringsvæsken men det forsvinder efter et par minutter.

Mængden af væsken afhænger af indholdet i spanden. Frugt og grønt giver mere væske end anden mad. Har du mange rødbeder kommer væsken til at blive rød. Har du meget brød og pasta i spanden, er der mindre væske, da det bliver absorberet af brødet og pastaen.

I koncentreret form hældes gæringsvæsken direkte i afløbet. Den indholder mikroorganismer, som giver et bedre mikroklima i dit afløb og i septiktanken.

 

 

Flydende gødning

Gødning med gæringsvæsken
Fortynd væsken 1:100 eller 1:200 med vand og brug den til vanding både ude og inde. Du lærer hurtigt hvor meget planterne kan tåle. Undlader du at fortynde, så skades planternes rødder og i værste fald dør planten.
Tips: 50 ml i 5 liter vand.

Træer og buske
Du kan fordoble styrken til træer og buske udendørs.

Såning
Bland 1:1000 og spray ved såning. Du kan også blande en anelse kompost-gær i selve jorden inden du sår. Mikroorganismerne spreder sig i jorden og gør nytte.