er tilføjet til kurven.

Kål er bare en af de smukkeste planter i køkkenhaven

Grønkål

Højbedene

… og så elsker den bokashi-jord.

Når du først har lært princippet i at lave bokashi af dit madaffald i Bykompostspanden, så kan det overføres på alt organisk materiale. Sammen med dit madaffald er dit haveaffald en vigtig ressource. I stedet for at lave en konventionel kompostering som tager lang tid, så kan du på meget kort tid lave din bokashikompost af haveaffald.

Bokashi af haveaffald

Du skal blot bruge en lidt større container/beholder med tætsluttende låg. Jeg har brugt en blå 120 liters beholder med sort låg og spændebånd.

Jeg tilsætter mit haveaffald sammen med kompostgær og sørger for at presse luft ud – efter samme princip som i Bykompostspanden. Da spanden ikke har et dræn, tilsætter jeg iturevne aviser/pap for at suge overskydende fugt. Spanden står i skygge og haveaffaldet fermenterer lige så stille.

Er der meget kondens på spandens låg, når du åbner den, tilsættes ekstra avis/pap.

Efter et par måneder ved temperaturer højere end 15 grader er bokashi’en klar. Om vinteren tager det længere tid – her skal beholderen stå til foråret.

Haveaffaldet er sunket sammen og fylder måske kun det halve af spanden nu. Den lugter syrligt og affaldets farve har ændret sig fra grøn til brunlig-grøn eller måske helt brunt. Det er nu den kan graves ned i højbedet eller tilsættes til din jordfabrik.

Har der været brug for ekstra gødning i løbet af vækstsæsonen, har jeg vandet med bokashivæsken.

En anden god ide hvis du vil tilsætte ekstra gødning uden at grave, er at bruge en lerkrukke. Se blogindlægget Udnyt pladsen i din have til bokashi

 

Jeg har lige købt et starter kit med 2 Bykompostspande

 

Skriv en kommentar