er tilføjet til kurven.

Lav bokashi inden for
Lav bokashi inden for
Bokashijordfabrik i en lun kælder
Indendørs jordfabrik med bokashi

Jeg har lavet et forsøg med en jordfabrik i min lune kælder. Temperaturen er omkring de 20 grader. Og nu venter jeg allerede spændt på resultatet.

Her får du opskriften

Til jordfabrikken har jeg brugt gammel pottemuld fra altankasser og udendørs potter. Efter sidste sæson har planterne hentet næringen fra jorden og derfor er jorden ikke næringsrig nok mere.

Jeg har planer om at plante nogle af mine potteplanter om og dertil vil jeg nu lave en ny næringsrig jord som kan bruges til at blande med almindelig muld og evt. lidt sand. Det vigtigste er, at pottemulden ender med at have en let og luftig struktur. Det skal det organiske materiale i form af mit madaffald sørge for.

  1. Først fandt jeg en passende beholder. I dette tilfælde er det en spand som er dobbelt så høj som en almindelig spand og kan rumme 20 til 25 liter. Den kan løftes i en hank.
  2. I bunden af spanden lægger jeg et godt lag med aviser som skal suge den overskydende væske der måtte opstå
  3. Jeg har samlet pottemuld i løbet af vinteren i en spand. Nu blander jeg den gamle pottemuld med bokashi fra Bykompostspanden og sørger for at madresterne er findelte og har god kontakt med jorden.
  4. Til sidst har jeg lagt et afsluttende lag med ren jord ca 10 til 15 cm.

Jeg sikrede mig, at jeg stadigvæk kunne løfte spanden. Derfor er den heller ikke fyldt helt til randen. Jord er meget tung.

Nu er det bare med at vente og se hvad der vil ske. Efter 2 til 3 uger skulle der gerne være ny kompost til mine potteplanter. Den kan lægges som topdressing, sådan at planterne langsomt kan få gavn af den nye næring til vækstsæsonen eller som før nævnt blandes med almindelig muld.

Efter 2 dage står spanden nu fint i et hjørne af den tørre og lune kælder og jeg forestiller mig at mikroorganismerne arbejder på højtryk. Spanden står uden låg. Selvom bokashi’en havde den meget sure lugt, da jeg fyldte spanden, kan man ikke lugte noget nu.

Det, som man skal være opmærksom på, er fugtigheden. I en lun og tør kælder kan jorden tørre ud og dermed sker der heller ikke noget i spanden. Mikroorganismerne vil gerne have det lidt fugtigt. Det kan være en god ide at dække jorden med et gammel fugtigt håndklæde eller gulvklud.

Join the discussion 3 kommentare

Skriv en kommentar