er tilføjet til kurven.

Hvordan laver jeg bokashi uden dræn?

Video med Sara Bäckmo

Du kan også lave bokashi i en almindelig spand med tætsluttende låg og uden dræn. Et af de nye produkter i butikken er Bykompostspand mini. Den adskiller sig fra den anden  Bykompostspand på 2 måder.

  • den er mindre  – rummer 10 liter
  • den har ingen dræn

bykompostspand miniSe også videoen nederst på siden.

Den store Bykompostpand på 16 liter har dræn og tappehane. Vi ved, at det er vigtigt for en god fermenterings/syrningsproces at væsken kan løbe fra. Grøntsager producerer en del væske. Når vi f.eks. tilsætter brød, gamle havregryn o.lign. som er sugende, så kommer der ikke så meget væske ud af tappehanen.

Det samme princip med at tilsætte sugende materiale gør sig gældende i Bykompostspand mini som overhovedet ingen tappehane har.

Hvad gør jeg så?
Her skal du tilsætte pap fra gamle toiletruller, iturevet avispapir, findelt æggebakke osv. Det er med til at suge den væske som opstår under fermenteringen.

Jeg vil foreslå, at man hver gang man tilsætter madaffald også tilsætter sugende materiale og kompostgær. En god ide er at lægge en avis i bunden af spanden inden opstart.

Efterhånden vil du få en fornemmelse for hvor meget sugende materiale, du skal tilsætte.

Hver gang du tilsætter madaffald og pap til spanden, kan du bruge en tom flaske og presse madaffaldet sammen med bunden af flasken.

Når spanden er fyldt, stiller du den til fermentering/syrning i 14 dage og derefter kan du grave indholdet i jorden svarende til det, du gør med den anden spand. Grav også pap og aviser ned i jorden. De er nu mættet med væske som indeholder mange gode mikroorganismer. Pap og aviser nedbrydes hurtigt.

Sara Bäckmo, som dyrker sin 400 m2 store have i Småland, Sverige, viser her hvordan hun gør. En meget fin lille video. Videoen er lavet i hendes have til ære for fotografen. Til daglig fylder hun spanden indenfor og den står også inden døre ved stuetemperatur indtil den er syrnet færdig.

 

Skriv en kommentar