er tilføjet til kurven.

Hvad kan du putte i Bykompostspanden?

Madaffald med æggeskaller

Er du i tvivl? Her kommer svaret.

Har du en udendørs kompost, så tænker du helt bestemt over, hvad du smider i den. Mange ved at orme f.eks. ikke kan lide citrusskaller. Om sommeren lugter komposten dårligt på grund af forrådnelse og derfor er komposten ofte placeret i det yderste hjørne af haven.

Når du laver bokashi er det anderledes. Bokashi er helt uden forrådnelse. Spanden står i køkkenet. Du må putte alt organisk madaffald fra køkkenet i spanden. Det lyder umiddelbart nemt, men alligevel kan der dukke spørgsmål op om hvad man må putte i spanden.

Æggeskaller

Ja, det må de meget gerne. Æggeskaller består af mineraler. Skallen indeholder omkring 750-800 mg kalk. Hvis du tilsætter æggeskaller til din Bykompostspand sammen med dit madaffald, sker der ikke noget med skallen. Den vil ligne sig selv. Den opløses en smule af syren, som opstår under fermenteringen. Når den senere kommer i jorden, vil skallerne langsomt afgive kalk til jorden. Hvis du knuser dem fint, vil de næsten ikke kunne ses.

Æggeskaller
Citrusskaller

Citrusskaller

Ja, dem må du meget gerne komme i spanden. Citrusskallerne fermenterer lige som resten af dit madaffald. En bonus ved f.eks. appelsinskaller er duften af appelsin, når du åbner spanden. Normalt bryder regnorme sig ikke om citrusskaller, men når de er fermenterede, så har ormene ingen problemer med at fordøje dem.

Knogler

Ja, men gerne de fine knogler fra and, kylling og fisk. Knogler  fra svin og kreaturer er for store og tykke og egner sig ikke til at blive fermenteret i en Bykompostspand. Knogler består af kalk og ligesom æggeskaller nedbrydes knogler langsomt og afgiver over tid kalk til jorden. Man kan evt. knuse knoglerne.

Tilberedt mad

Ja. Den skal gerne være afkølet. Hvis der er kød i og den generelt er meget proteinrig, må der gerne tilsættes 40 ml kompostgær x 2 eller 4 spsk kompostgær. Har du rester efter aftensmaden og du vurderer, at den ikke kan gemmes, er det en rigtig god ide at smide den i Bykompostspanden.

Slik og søde sager

Ja, fordi mikroorganismerne elsker sukker.

Avocadoskræller

Ja. Men de omsættes langsomt. Skrællen er hård. Når den er fermenteret og den kommer i jorden, så vil den tørre mere og mere ud og til sidst forsvinder den også. Det kan dog tage lang tid.

Køkkenrulle og avispapir

Ja. Det fermenterer og omsættes ret hurtigt. Køkkenrulle smides i når du har samlet madrester op eller gjort køkkenvasken ren for grøntaffald. Avis kan bruges i bunden af den beholder hvor du samler madaffald sammen. Den suger overskydende væske og kan sagtens komme med i spanden sammen med madaffaldet.

Kattelort og kattebakke

Nej, det må ikke komme i spanden. Det er fordi katte kan udskille en parasit som kaldes  Toxoplasmose og den kan være farlig for gravide og svækkede personer med dårligt immunforsvar. Den er svær at nedbryde trods fermentering. Læs mere om Toxoplasmose her og på Sundhed.dk

Flydende væsker som vand, juice, kaffe, mælk, olie o. lign.

Nej, de hører ikke hjemme i spanden. Og det er fordi, at vi ønsker en hurtig og effektiv fermentering af madaffaldet. For at skabe betingelserne for en god fermentering, har du brug for at afbalancere fugtigheden i spanden. Spanden er designet, så den kan dræne fugten fra madaffaldet. Den har et bundsi og under bundsiet et kammer, hvor bokashivæsken opsamles. Dermed fjernes overskydende væske, som bla. opstår under fermenteringsprocessen. Er der for meget væske vil fermenteringen gå i stå og madaffaldet vil rådne.

Join the discussion 2 kommentare

  • Ida siger:

    Hej, jeg bor i København og spekulerer på, om det mon er muligt at bruge de grønne bioposer fra kommunen til at samle bioaffaldet for derved at komme det hele inklusiv posen i bokashidpanden? Altså om det mon er muligt, at nedbryde bioposen på så kort tid? Vh Ida

    • Maria Ehlert siger:

      Hej Ida
      Det er desværre ikke muligt at bruge de grønne bioposer. De nedbrydes over meget meget lang tid og egner sig ikke til kompostering.
      Med venlig hilsen
      Maria

Skriv en kommentar