er tilføjet til kurven.

Er du også selvforsynende med jord?

Bokashijord

Det er godt at være selvforsynende med grøntsager. Men det er mindst lige så godt at være selvforsynende med jord.

Jeg prøver så vidt muligt at bruge den samme jord igen og igen til dyrkning af mine afgrøder. For at kunne gøre det, må jeg løbende tilføre ny næring til jorden. Og hvad er bedre end den bokashi som jeg laver af mit madaffald.

Det er en god ide allerede nu at tænke på den jord som skal bruges til næste års såning og plantning.

Købejord: Du kan altid købe den billigste jord fra supermarkedet. Det betyder ikke så meget hvor god jorden er som udgangspunkt, når du kan blande den med bokashi.

Men hvorfor ikke bruge jord fra dine gamle potteplanter.

Generelt om Bokashi-kompostering

Bokashi som fladekompost

Om jordfabrikker

Sådan kan du gøre

Bokashijord

Genbrug: Jeg genbruger al den gamle jord fra potteplanter, krukker og containere. Den jord er drænet for næring og skal boostes med bokashi. Jeg gemmer den i en stor beholder eller en gammel plastiksæk og tilsætter bokashi (se jordfabrik) Hvis du har en grøn affaldscontainer i haven så brug den som depot af bokashi og jord.

Tilsæt gerne efterårsblade. De er med til at skabe en løs og fin jord til foråret.

Højbedene: Jorden i højbedene bliver til en jordfabrik om efteråret når de sidste afgrøder er høstet. Fjern det øverste lag jord (ca. 10-15 cm). Gem jorden i en spand. Hæld bokashi ud over højbedene. Tilsæt ukrudt, græs-afklip, grøntsagsrester efter høst, evt. tang og blade. Dæk derefter med den jord som du lige fjernede. Læg igen jorddække over i form af nedfaldsblade eller græs-afklip. Dæk evt. bedet med fiberdug – men det er ikke nødvendigt når du har brugt jorddække.

Denne metode giver tit ekstra jord i overskud. Er der overskudsjord, når du har fyldt i højbedene, så gem denne jord til en indendørs eller udendørs jordfabrik, f.eks. i den grønne container i haven.

Husk, at den jord som du producerer i din have med bokashi er en værdifuld ressource fyldt med organisk materiale,  som gør at den er porøs, næringsrig og et effektivt vanddepot i tider med tørke.

Såjord. Foto bokashidanmark.dkSåjord: Noget af den gamle pottemuld egner sig som såjord til næste års frø. Såjord er fin jord uden grove partikler og ikke særlig næringsrig. Den gamle pottemuld kan tages fra til såjord og gemmes for sig. Jeg bruger et dørslag eller en plastikkasse med perforeringer i bunden til at si de grove dele fra. Du kan lægge en pressenning under for at samle jorden og dernæst putte den i plastikposer.

Ekstra god jordforbedring: Du kan tilsætte biokul til din bokashi. Dette vil forbedre din jord endnu mere. Biokul har den egenskab at den har en meget stor overflade som egner sig til at binde f.eks. næringsstoffer til sig. Næringsstofferne afgives langsomt til jorden. Biokul binder også vand og er dermed en god vandreserve i jorden.

Bokashijord: Jord lavet med bokashi kan lang tid efter stadigvæk indeholde avocadosten, avocadoskræl, rester af æggeskaller og andet hårdt og svært nedbrydeligt. Det betyder ikke noget for dine afgrøder, at det ikke er helt nedbrudt – det tager bare lige lidt længere tid. Avocadostenene kan en gang i mellem spire i højbedet. Men de er lette at genkende og kan evt. plantes om i en potte og tages med inden døre til efteråret.

Bokashijord

Join the discussion 3 kommentare

Skriv en kommentar