er tilføjet til kurven.

Bokashi fladekompostering

Går du ind for no-dig metoden og har besluttet, at der ikke skal graves i din have? Så er svaret – du kan sagtens bruge frisk bokashi til fladekompostering, dvs du behøver ikke altid grave det ned i jorden – eller i hvert fald ikke dybt ned i jorden.

Men det vil være en god ide at grave det øverste lag jord – ca 8-10 cm – væk og gemme det i en spand eller lignende. Den jord kan du bruge til at dække din bokashi med. Dermed er bokashi’en omsluttet af jord og det fremmer omsætningen betydeligt.

Højbed med jorddække
Bokashi i højbed
Bokashi i højbedet

Højbedet er dækket med lidt haveaffald og halm vinteren over. Vinterdække holder på varmen, beskytter jorden og nærer regnormene. Nu er planen, at højbedet skal gøres klar til forårets planter.

Jeg har fjernet al jorddække i form af blade og andet haveaffald til den sorte muld ligger bar. Gem jorddækket til senere. Med en spade fjernes de øverste 10-12 cm og lægges i en spand eller anden beholder.

 

Bokashi i højbedet

Derefter tager jeg bokashi’en direkte fra kompostspanden og fordeler det godt ud over den bare jord. Madaffaldet bliver indarbejdet let i overfladen og dernæst dækket med kun et tyndt lag af den jorddække, som jeg lige har fjernet. Det tynde lag jorddække skal lade forårssolens varme komme igennem, sådan at jorden kan blive rigtig varm.

Bokashi til højbedet

Til sidst kan du vælge at lægge fiberdug henover. For at holde fiberdugen på plads kan du lægge en sten i hvert hjørne. Fiberdugen varmer, beskytter mod fugle og katte og holder jorddækket på plads i blæsevejr. Bryder du dig ikke om at bruge fiberdug, kan du nøjes med jorddække, som tørrede blade, tørret græs, græssilage eller halvomsat kompost.

Er det en meget tør periode, vil det være en god ide at vande bedet inden du dækker det med fiberdug.

Fra du har lagt det fermenterede madaffald (bokashi) i den lune jord – som helst skal være over 8 grader – vil der gå ca. 2 uger før den er klar til at plante i.

Bokashi jord. Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dkEfter 11 dage smugkiggede jeg til jorden i højbedet. Jeg fjernede fiberdugen og lidt af jorddækket. Der var ikke meget bokashi tilbage – kun æggeskaller og avocadosten – resten havde forvandlet sig til jord.

Fladekompost til højbed efter høst af kartofler

Kartoflerne er høstet og nu skal jorden boostes med noget bokashi. Jeg fjerner de øverste 10 cm af jorden. Noget af jorden kommer i en spand og noget skrabes over i den ene halvdel af højbedet. Herefter fordeles bokashi’en henover fladen.

Jeg bruger en del tid på at findele madaffaldet med en spade. Og det blandes grundigt med jord, inden bokashi’en dækkes med den jord, der blev taget til side.

Man kan vælge at dække det af med fiberdug til sidst.

Fladekompost
Fladekompost

Topdressing

Topdressing med bokashi-jord fra en jordfabrik er nok det bedst egnede til bymiljøer. I stedet for frisk bokashi, så kan du selvfølgelig drysse et lag bokashi-jord, som du har lavet i løbet af  vinteren, hen over højbedet – som en slags topdressing. Topdressingen indarbejdes let i overfladen.

Det kan du selvfølgelig også gøre omkring bærbuske og frugttræer – uanset om de står i krukker på terrassen eller i din have.

Bokashi i højbedet

Join the discussion 3 kommentare

Skriv en kommentar