er tilføjet til kurven.

Bokashi fladekompostering

Går du ind for no-dig metoden og har besluttet, at der ikke skal graves i din have? Så er svaret – du kan sagtens bruge frisk bokashi til fladekompostering, dvs du behøver ikke altid grave det ned i jorden – eller i hvert fald ikke dybt ned i jorden.

No-dig metoden går ud på, at man ikke graver i jorden men i stedet tilsætter gødningsmateriale til jorden ved at lægge det ovenpå som jorddække. Denne metode forhindrer ukrudt i at vokse og du får en bedre jordstruktur. Hvis du ønsker at gøre det samme med bokashi, skal du følge denne anvisning. Du vil ikke kunne undgå at fjerne det øverste lag jord (dvs. det bliver ikke helt en no-dig metode)

Vigtigt er at du fjerner det øverste lag jord, ca 8-10 cm, og gemmer det i en spand eller på jorden ved siden af højbedet. Den jord kan du bruge til at dække din bokashi med. Dermed er bokashi’en omsluttet af jord og det fremmer omsætningen betydeligt.

Du kan også lave en jordfabrik og lægge den færdigomsatte bokashi-kompostjord ud over bedene som en slags topdressing. Så behøver du slet ikke røre ved jorden.

Fladekompost med bokashi
Fladekompost med bokashi
Fladekompost med bokashi
Fladekompost med bokashi

Hvordan gør jeg, hvis jeg vil bruge min friske bokashi men helst vil undgå at grave for meget i jorden?

  1. start med at fjerne ca 8-10 cm jord i hele arealet/højbedet. Du kan hælde jorden i en spand eller i en bunke ved siden af højbedet.
  2. tøm din spand med bokashi ud over arealet. Brug en lille rive til at fordele bokashi’en med og arbejd den grundigt ind i det øverste lag jord. Al bokashi skal have tydelig jordkontakt.
  3. dæk bokashi-laget med den jord, du startede med at fjerne.
  4. læg et lag med jorddække i form af gamle blade, silage, græsafklip eller lign. organisk materiale ovenpå.
  5. dæk evt også med en fiberdug.
  6. lad det hvile i 14 dage, inden du planter i jorden. Hvis du vil så, kan du så straks.

Hvorfor jorddække?

Jorddække holder på varmen, beskytter jorden mod udvaskning ved voldsom regn, beskytter jorden mod udtørring og nærer regnormene. Jorddække kan være tørre blade, tørret græs eller græssilage og lignende organisk materiale.

Hvorfor fiberdug?

For at holde fiberdugen på plads, kan du lægge en sten i hvert hjørne. Fiberdugen varmer, beskytter mod fugle og katte og holder jorddækket på plads i blæsevejr. Bryder du dig ikke om at bruge fiberdug, kan du nøjes med jorddække.

 

Bokashi jord. Foto: Maria Ehlert, Byhaver.dkSmugkig

Efter 11 dage smugkiggede jeg til jorden i højbedet. Jeg fjernede fiberdugen og lidt af jorddækket. Der var ikke meget bokashi tilbage – kun æggeskaller og avocadosten – resten var omsat til jord.

 

Hvis du bor et sted med mange rotter?

Brug hellere en lukket jordfabrik til at lave din bokashi-kompost i – se blogindlæg med jordfabrikkker

Fladekompost
Fladekompost

Topdressing

Topdressing med bokashi-jord fra en jordfabrik er også en mulighed. I stedet for frisk bokashi, så kan du selvfølgelig drysse et lag bokashi-jord, som du har lavet i løbet af  vinteren, hen over højbedet – som en slags topdressing. Topdressingen indarbejdes let i overfladen.

Det kan du selvfølgelig også gøre omkring bærbuske og frugttræer – uanset om de står i krukker på terrassen eller i din have.

Husk altid jorddække i form af blade eller andet organisk materiale.

Bokashi i højbedet

Join the discussion 3 kommentare

Skriv en kommentar