er tilføjet til kurven.

Kompostorme
Hvis du har en indendørs ormekompost kun til madaffald, har du sikkert tænkt på, om du også kan hælde bokashi ned til ormene.

Det kan være meget nyttigt at kunne færdiggøre forvandlingen af dit madaffald til næringsrig kompost – en forvandling som er startet i Bykompostspanden. Det er ganske rigtigt, at fermentering i Bykompospanden er et stort plus for ormekompostering. Du bruger fermenterings-processen til at gøre det madaffald, som normalt ikke kan omsættes af orme, til orme-mad. Det kan f.eks. være citrusfrugter eller bananskræller.  Dermed kan du sikre, at alt dit madaffald bliver omsat i ormegården.

ormekompostering

Ude i haven kommer ormene helt af sig selv, når du graver din bokashi i jorden. De venter til bokashi’en er mindre sur og starter så det store ædegilde. Har du en udendørs ormekompost, tilsætter du hele spanden med bokashi. Ormene vil trække sig, sålænge det er surt, og vender hurtigt tilbage, når surheden er aftaget. Det er en god ide at dække bokashi’en af med jord.

En anden fordel, ved at bruge bokashi sammen med ormekompostering indendøre, er, at du kan gemme madaffaldet, som venter på at blive tilført ormekomposten, uden at den rådner og lugter dårligt. En kombination af fermentering og ormekompostering er særligt godt for dem som komposterer i lejligheder på grund af begrænset udendørs plads.

Inden du tilsætter bokashi til en indendørs ormekompost, er det vigtigt, at du har tappet al bokashi-saft fra. Saften er meget sur og kan ødelægge fugtigheden og pH niveauet i din ormekompost. Der er heldigvis andre måder at bruge bokashi-saften på. Den kan holde sig i køleskab i lukket beholder op til 3 dage og bruges som gødning blandet med vand i forholdet 1:100 til dine stue- og altanplanter.

Små mængder og tit

Når bokashi er drænet for væske, er den klar til at blive tilsat den indendørs ormekomposte. Det er vigtigt at huske, at madaffaldet skal tilsættes i små mængder og tit. Hvis du tilsætter for meget bokashi, så vil ormene ikke synes om det. Men hvis du tilføjer lidt ad gangen, så går ormene helt amok i det.

Tilsæt en håndfuld eller to (mere end 2 kan ikke anbefales). Læg det på toppen og spred det lidt ud. Er bokashi’en meget fugtig, så tilsæt iturevet avispapir, pap o.lign. først. Du kan lægge et lag af det tørre materiale i mellem ormene og den bokashi du tilsætter.

Nu er det bare om at læne sig tilbage og lade ormene gøre resten af arbejdet. Måske nøler de lidt de første par dage, men det er ret normalt. Efter en til to dage begynder de at æde affaldet.

Har ormene spist din bokashi, kan du tilføje endnu et par håndfulde bokashi og inden længe har de omsat al bokashi fra din Bykompostspand og forvandlet det til jord.

At bruge Bykompostspanden sammen med en ormekompost er en fantastisk måde at tilføre mad til ormekomposten, som ormene normalt ikke ville spise. Det er en god kombination for dem som har lidt plads og gerne vil omsætte så meget madaffald som muligt via deres ormekompost til jord.

Links til sider om ormekompostering i lejligheden og en video lånt fra Samvirkes website:

SAMVIRKE – man kan få orme med posten

SAMVIRKE – sådan forvandler du dit grønne køkkenaffald til jord i lejligheden. Samvirkes journalist Liv Mygind forvandler sit grønne køkkenaffald til jord hjemme i lejligheden under køkkenvasken

Skriv en kommentar