er tilføjet til kurven.

Græsplænen. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Lav græs-ensilage. Lad ikke græsafklip gå til spilde men fermenter det og lav græs-bokashi af det. Det kan bruges som jorddække året rundt. Det sørger for at holde på fugtigheden i din jord, sørger for varme og er god næring til jorden.

Man kan vælge at bruge det straks eller vente til der bliver behov for det. Ligger det i en bunke, bliver den meget varm – nærmest brandvarm og rådner. I stedet for at græsset går til spilde på den måde, så kan du gemme dit græsafklip. Den bedste måde at gemme græsafklip på er ved at fermentere græsset.

Mange landmænd fermenterer græs. Vi ser de store hvide plastikballer stå rundt omkring ved gårdene. De indeholder fermenteret græs, som bruges til foder til dyrene. Kender du en landmand, kan du jo spørge om han har en balle til overs, som er gået i stykker og ikke mere kan bruges til foder. Den vil egne sig fint som jorddække i din have.

Spray med Have- og jordaktivator. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk
Bokashi af græs. Græs puttes i en sort plastiksæk
Bokashi af græs. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Sådan gør du

Der er forskellige måder at gøre det på.

Du kan vælge at bruge EMIKO have- og  jordaktivator som indeholder de effektive mikroorganismer. De garanterer en god og stabil fermentering i luftæt miljø og er med til at tilføre et aktivt mikromiljø. Hen ad aften på en regnfri dag kan du spraye din græsplæne med EMIKO have- og  jordaktivator. Til 100 m2 græsplæne rækker 50 ml jord-og haveaktivator blandet op i 1 liter vand.

Herefter slår du græsset og samler græsset i en opsamlingskurv til plæneklipperen. Put det i en plastiksæk. Plastiksækken skal være helt uden huller. Brug evt. kraftige plastiksække som kan købes i byggemarkedet. Alternativt kan du bruge 2 tynde sække. Pres nu luften ud af sækken og luk den lufttæt med en knude eller lign.

Har du ingen opsamlingskurv på din plæneklipper, kan du rive det sammen og putte det i plastiksækken.

Du kan også vælge at samle det i plastikposer uden at spraye med de effektive mikroorganismer – se hvordan Sara Bäckmo gør: links og video længere nede.

Sækken skal nu ligge mindst i 1 uge i haven om sommeren. I stedet for en plastiksæk kan du også bruge en tætsluttende plastikbeholder.

ensilage. Foto Maria Ehlert, byhaver.dkLaver du græs-bokashi om efteråret har du gødning til foråret.

Jeg lavede denne sæk for ca 14 dage siden. Da det har været meget varmt er processen gået hurtigt. Græsafklippet havde fået en frisk syrlig lugt. Jeg har brugt den som jorddække mellem planterne – inspireret af Sara Bäckmo. Jorddækket holder på fugten i jorden og er næring for regnormene. Det er også en måde at gøde jorden på og holde ukrudtet nede med.

 

Græs slået med en le

Min græsplæne fik lov at vokse lidt vildt. Derfor blev jeg nødt til at slå de lange strå med le. Men jeg vil tro, det er nemmere med de korte strå fra plæneklipperen. De lader sig nemmere fordele mellem planterne og omsættes også hurtigere.

Jeg har plantet spidskål i mit højbed og dækket jorden omkring planterne med bokashi-græsset. Det kan bruges som jorddække/fladekompost til krukkerne på altanen/terrassen. Mine altanplanter som f.eks. æbletræet og solbærbusken, er dækket med bladkompost og fermenteret græsafklip. Det holder rigtig meget på fugtigheden og sparer vanding.

Mere inspiration

Her kan du læse om hvordan Sara Bäckmo samler græs og gemmer græsset i plastikposer indtil hun skal bruge det. Ved at lukke plastikposerne tæt begynder græsset at fermentere.

Lav bokashi af græs. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Skriv en kommentar