er tilføjet til kurven.

Græsbokashi

Lav græs-ensilage. Lad ikke græsafklip gå til spilde, men fermenter det og lav græs-bokashi af det. Det kan bruges som jorddække året rundt. Det sørger for at holde på fugtigheden i din jord, sørger for varme og er god næring til jorden.

Ligger græsafklip i en bunke, bliver det meget varm – nærmest brandvarm og rådner. I stedet for at græsset går til spilde på den måde, så kan du gemme dit græsafklip. Den bedste måde at gemme græsafklip på er ved at fermentere græsset.

Mange landmænd fermenterer græs. Vi ser de store hvide wrapballer stå rundt omkring ved gårdene. De indeholder fermenteret græs, som bruges til foder til dyrene. Kender du en landmand, kan du jo spørge, om han har en balle til overs, som er gået i stykker og ikke mere kan bruges til foder. Den vil egne sig fint som jorddække i din have.

Græsbokashi
Græsbokashi
De øverste to fotos viser hvordan man kan hælde sit nyslåede, fugtige græs på en presenning og lade græsset tørre fra 1,5 til flere timer. Det kommer an på vejret.
Du kan også lade det tørre på græsplænen, hvis du ikke har en opsamler. Efter et par timer river du det sammen og kan spraye med Terra Biosa før det kommer i lukket beholder eller affaldspose.

Græsbokashi = fermenteret græsafklip
Græsbokashi bruges som jorddække og gødning

Bokashi af græs. Græs puttes i en sort plastiksæk
Bokashi af græs. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Lav dit eget græs-bokashi

Slå græsplænen med opsamlingskurv. Derefter lægges græsafklippet i et tyndt lag til tørre. Er vejret meget varmt er det nok med 1-1,5 time, ellers bare en halv dags tid. Så sprayes det kraftigt med TerraBiosa (aktiveret EM)  enten ufortyndet eller fortyndet med vand i forholdet 1:1.

Har du meget travlt, kan du springe tørringen over. Men så skal der også bruges rigeligt med TerraBiosa! Til sidst pakkes græsset lufttæt – enten i en kraftig plastpose eller i en tønde med tætsluttende låg (gerne med metalspændebånd).  Græsset skal presses godt sammen. Tønden skal helst være helt fuld, så der ikke står for meget luft mellem græs og låg. Det er nemmest i en kraftig plastikpose. Sørg for, at der er så lidt luft som muligt i posen.

MicrofermDet er afgørende, at der er nok Terra Biosa (ca. 150-300 ml til en trillebørfuld med græsafklip), og at græsset opbevares lufttæt i modningsperioden.
Fermentationstiden er ca. 3-6 uger og græs-bokashi er holdbar indtil 2 år.

Tip: Jo mere TerraBiosa der bruges, desto mindre skal græsset presses sammen. Fordelen er, at det ikke klæber sig sammen i græsmåtter, men nemt kan fordeles og strøes ud blandt planterne, når det er fermenteret færdig. Hvis du vil gå helt sikker, kan du også spraye græsset med Terra Biosa medens det fyldes i en pose eller beholder.

 

 

Græs slået med en le

Min græsplæne fik lov at vokse lidt vildt. Derfor blev jeg nødt til at slå de lange strå med le. Det er nemmere med de korte strå fra plæneklipperen. De lader sig nemmere fordele mellem planterne og omsættes også hurtigere.

Jeg har plantet spidskål i mit højbed og dækket jorden omkring planterne med bokashi-græsset. Det kan bruges som jorddække/fladekompost til krukkerne på altanen/terrassen. Mine altanplanter som f.eks. æbletræet og solbærbusken, er dækket med bladkompost og fermenteret græsafklip. Det holder rigtig meget på fugtigheden og sparer vanding.

Mere inspiration

Her kan du læse om hvordan Sara Bäckmo samler græs og gemmer græsset i plastikposer indtil hun skal bruge det. Ved at lukke plastikposerne tæt begynder græsset at fermentere.

Lav bokashi af græs. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Skriv en kommentar