er tilføjet til kurven.

Lav Bokashi. Madaffald presses sammen i Bykompostspanden. Byhaver.dk

Kompostgær skal der til for at få fermenteringen i spanden til at lykkes. I opskriften – til en succesfuld fermentering – står der, at man skal bruge 40 ml kompostgær hver gang der tilsættes madaffald til spanden. Der medfølger et målebæger med måleenheder fra 40 til 60 ml.

Mange, som er interesseret i at lave bokashi til haven og samtidig mindske deres madspild, spørger som noget af det første: Hvor langt rækker 1 kg kompostgær?

Det er et vigtigt og tilbagevendende spørgsmål. Derfor har jeg lavet et lille regnestykke til jer. Jeg har taget udgangspunkt i en standardfamilie med 2 voksne og 2 børn.

Skovl til BykompostspandenHvis vi går ud fra, at en familie på 4 personer tager ca. 14 dage om at fylde en spand, så kommer regnskabet til at se sådan her ud – plus/minus:

40 ml kompostgær vejer ca 7 gram.

Jeg går i dette eksempel ud fra, at du fylder madaffald i spanden daglig: 40 ml kompostgær/dag = 7 gr kompostgær/dag.

I løbet af 14 dage bruger du ca 100 gr. kompostgær (= 560 ml). Dermed svarer 1 kg kompostgær til 10 fyldte spande.

Du fylder 2 spande/måned og med 1 kg kompostgær rækker det til ca 5 mdr.

OBS ved meget proteinrigt madaffald tilsættes 60 ml kompostgær. Der kan være variationer f.eks. kan det sagtens være, at du må fylde på spanden 2 gange pr dag og dermed bruger lidt mere kompostgær engang i mellem. Det kan også være modsat at du kun har madaffald til hver 2. dag.  Jeg plejer selv at fylde ca. 1 liter madaffald i per gang. Spanden kan rumme 16 liter, så der burde være plads til 14 dage ved 1 liter pr. dag eller hver 2. dag.

Hvorfor er det så vigtigt at tilsætte kompostgær?

Kompostgær indeholder de Effektive Mikroorganismer® som har den særlige evne, at de supplerer hinanden også i et miljø uden ilt. De er med til at fermentere madaffaldet – dvs. starte den første del af omsætningen på vejen til kompost. Vel og mærke uden den ubehagelige forrådnelse som vi ellers kender.

Vores næse er i hvert fald ikke i tvivl, når det lugter af forrådnelse. En vigtig evne som er med til at forebygge, at vi spiser mad som er rådnet.

Med kompostgær opnår man den effekt, at maden fermenterer og i modsætning til forfaldet, bevares i en ny form – mere blødt og med en tydelig syrlig lugt. Dette gør omsætningen til kompost i jorden hurtig og effektiv.

For at være sikker på at det processen til bokashi lykkes, så skal der være en vis mængde af de Effektive Mikroorganismer til stede. Hvis de Effektive Mikroorganismer er i flertal vil de dårlige bakterier som skaber forrådnelse ikke have en chance. De opbyggende mikroorganismer sørger for at der opstår et så surt miljø (pH < 4) i spanden, at de sygdomsfremkaldende bakterier ikke trives.

Skriv en kommentar