Kompost-gær

Kompost-gær

Kompost-gær (Bokashi-klid) er en blanding af hvedeklid og melasse som er beriget med en blanding af miljøvenlige mikroorganismer (mælkesyrebakterier, gær, fotosyntetiske bakterier, Aktinobakterier og enzymatisk aktive svampe).

Disse mikroorganismer kaldes EM® som står for Effektive Mikroorganismer®. Mikroorganismerne hver i sær er ikke noget nyt. De har altid været der. Men denne særlige sammensætning af mikroorganismerne som kaldes EM® blevet udviklet af professer Dr. Terua Higa i 70’erne og 80’erne.

Kompost-gæren starter en fermentering i den lukkede Bykompostspand. Mikroorganismerne arbejder bedst i iltfattigt miljø. Fermentering/syrning betyder at noget bliver omdannet, nedbrudt i et iltfattigt miljø ved hjælp af mikroorganismer.

I forbindelse med fermenteringen tilbageholdes alle de essentielle næringsstoffer som kvælstof, vitaminer og mineraler som ellers ville gå tabt i en forrådnelsesproces. Fermenteret organisk affald, bokashi,  kan bruges som første klasses kompost.

Kompost-gær drysses ud over madaffaldet

Fermenteringen

Fermenteringsprocessen er en naturlig proces af organisk affaldsnedbrydning ved hjælp af mikroorganismer. Tilføj kompost-gær til kompostspanden en gang om dagen sammen med dit madaffald. Det er sådan du laver bokashi.

Fermenteringen er optimal ved stuetemperatur.

Står spanden køligt for eksempel på terrassen i det sene efterår/vinter vil gæringen gå i stå. Flytter du Bykompostspanden indenfor i varmen vil den starte op igen.


Opbevaring

Husk at kompost-gær er en ferskvare og bør opbevares lufttæt, mørkt og køligt.

Madaffald bliver til bokashi i Bykompostspanden