er tilføjet til kurven.

Flydende gødning til dine planter

Terrasse med planter. Foto Maria Ehlert, Byhaver.dk

Bokashivæske er flydende gødning til dine stueplanter, terrasseplanter eller planterne i haven.

Har du en bykompostspand med dobbelt bund og tappehane kan du tappe væske fra 1 til 2 gange om ugen. Ind i mellem kan spanden være helt tør og andre gange kan der være meget væske. Det hele afhænger af hvilken slags madaffald du putter i din spand. Er der mange brødrester vil de suge overskydende væske og er der meget grønt affald afgives der mere væske.

At have adgang til gratis flydende gødning er for mange planteelskere en meget vigtig ting, da flydende økologisk gødning er dyr at købe. Bokashivæske er et biprodukt af fermenteringen og er en næringsrig gødning.

Når du tapper væsken er den meget koncentreret. Den lugter stærkt surt. Farven kan variere. Har du smidt rødbeder i din spand så bliver væsken rød. Normalt er den klar men den kan også være uklar. Dette betyder ikke noget for kvaliteten.

Som tidligere nævnt er væsken meget stærk når man tapper den fra spanden. Derfor skal den fortyndes med vand 1:100. Hvor mange næringsstoffer der er i væsken varierer fra spand til spand, da det er afhængig af hvilken type mad du putter i spanden.

Du fortynder 1 dl til 10 liter vand som svarer til en stor havevandkande og vander  dine krukker og haveplanter med væsken.

Væsken skal bruges så frisk som mulig. Den tåler ikke at stå i flere dage ved stuetemperatur hvis den skal have al den positive virkning fra de gode mikroorganismer.

Lav bokashi med Bykompostspanden som kan købes hos Byhaver.dk

Gem væsken hvis du ikke lige skal bruge den her og nu.
Vinteren igennem producerer spanden bokashivæske og hvad gør man så lige med al den væske når der ikke skal gødes. Du kan hælde den bokashivæsken i afløbet og her virker den som afløbsrens. Det kan den nemlig også bruges til. Hvis du i koncentreret form jævnligt hælder den i afløbet opløser den fedt.

Men hvis du hellere vil bruge den til gødning til dine planter, så er der flere muligheder.

Jeg har hørt at nogle putter væsken  i en flaske eller i isterningeposer og fryser den ned. På den måde er det nemt at tø en isterning op og tilsætte vandkanden. Andre sætter væsken i køleskabet.  Det er ingen beviser for om mikroorganismerne klarer nedfrysning en vinter over i væsken men til gengæld er der andre gode ting i væsken som f.eks. mineraler, enzymer og andre spor- og næringsstoffer.

Et godt tip er at hælde væsken i dine sække med nedfaldne blade til bladkompost. Læs mere om bladkompost her. Her kommer mikroorganismerne i kontakt med organisk materiale og det er medvirkende til at de klarer vinteren og bliver aktive igen til næste forår.

Bokashivaeske med biokul. Foto Maria Ehlert, bokashidenmark.dkEn rigtig god måde at lagre væsken på er at hælde den i en beholder sammen med biokul. Biokul er ren kulstof og helt uden kvælstof. Hvis du tilsætter bokashivæsken tilsætter du blandt andet kvælstof og kullet vil opsuge og lagre al den gode næring. Læs mere om biokul et andet sted her på bloggen. Den mættede biokul har en evne til at holde på vand og næringsstoffer i jorden over meget lang tid – også med store mængder regn.

Til venstre på fotoet ser du et glas med biokul hvor jeg har hældt bokashivæske i. Det har nu stået i en uge med tætsluttende låg.

NB Sørg for at købe certificeret biokul som er lavet af planterester – og  ikke nyfældet skov – og er produceret i klimaneutrale anlæg.

Skriv en kommentar